torsdag 24 juni 2010

Till en tjej













En doft av midsommarblomster, rödblära och lavendel kan man ana till detta set. Tunikan är sydd med utgångspunkt från ett mönster som kallas t-shirt m volangärm. Jag tyckte att till alla vågiga kanter passade det bättre med lite utställd form, mer som en tunika, så dessa ändringar gjorde jag. Till denna tillhör ett par leggings i lila färg, samma tyg som volangerna på tunikan. Setet är tänkt som en gåva till kommande firande av någon tjej. Det är så sällan jag syr flickkläder, så då är det desto roligare att leka med rullfåll tex. För det är det ju i alla nederkanter på tunikan.

Tyg & mönster: Blommigt tyg är en viskos/lycra som fyndades på Ohlssons tygers stuvhörna. Det lila tyget är i samma materialblandning, men kommer från MG-tyger. Mönstren kommer från Ottobre 3/2007 till överdelen och Ottobre 3/2009 till leggings. Allt i stl 86.



För en tid sedan fick jag en award och en utmaning… Tusen tack för awarden säger jag till Mia med bloggen Kinoko, som skapar ljuvliga personliga och välsydda plagg. Med utmärkelsen ska man även berätta 7 saker om sig själv:

*Jag är 40 år

*Jag har kvar min norrländska klang. Jag kommer från Örnsköldsvik, men rötterna sträcker sig upp till Norrbotten och byn Sikfors (mellan Älvsbyn och Piteå), där min mor har sitt ursprung.

*Mitt efternamn är indiskt. Min man är därifrån, och Singh är som ett mellannamn bland dem som är Sikher. Hans familjenamn är inte med i passet, så här heter han bara Singh i efternamn.

*Vi möttes via mötesplatsen.se.

*Vi bor i en 3:a i en förort till Stockholm.

*Jag har flera examina (Textilekonom, Magister i företagsekonomi), men arbetar inte med det. Är just nu anställd som lärare. Till hösten ska jag undervisa i textilslöjd och matematik.

*Jag är en riktig gottegris som gillar sötsaker och godis, inte minst choklad!



De som jag nu vill skicka vidare utmärkelsen och utmaningen till har den gemensamma nämnaren att de syr inspirerande plagg till både vuxen och barn. Dessutom vore det kul att få veta lite mer om dem. Här är de i bokstavsordning:

Emiliten
Inspiration M
Katarinas Kreativa Sida
KlaramedK
LilleBus
Mojebarn
Mynta syr


Med detta önskar jag er en trevlig midsommar!

torsdag 17 juni 2010

Tunika














Singoalla till mamma (mig). Jag tycker singoalla-kläder är så fina. Jag har varit sugen på att sy en sådan modell till mig själv. Har inte haft något givet mönster till det. Hittade dock det här mönstret (överst t hö.) hemma hos min mamma i påskas. Nu är det testat och här är resultatet.


Mönstret är i stl 38, men då jag mätte vidden på mönsterdelarna tänkte jag att jag klipper efter mönstret, men syr med vanlig sömsmån i sidorna så får vi se var vi hamnar. Mönstret är nämligen med sömsmån, och 2 cm i sidorna tex. Vidden är tillräcklig till mig som drar stl 42 eller mer ibland. Det som blev tight är ärmringningen. Det funkar men blir tight trots den rymliga vidden i övrigt.












Jag tycker tunikan är fin när den hänger på dockan, men vet inte om den känns ”jag”. Här har jag ett vitt linne under. Jag klurar på att göra någon annan avslutning i nederkanten på livet, saknar en volang/spets eller nåt. Troligen för att matcha volangen på ärmen. Perfekt plagg annars under somriga dagar. Luftig och sval, skyddar mot sol och skyler kroppen när det blir svalare på kvällen.

Tyg & mönster: Tyget är en bomullsbatist och kommer från Dollys i Sthlm. Mönster, Stil 7351


Här används den "live". Perfekt igår när vi var på Skansen!

lördag 12 juni 2010

Marina toner


Den här tröjan är min gamla avlagda, som har fått en ansiktslyftning. Det var några små hål på magen, dessa är dolda under den röda mudden nertill. I halsen gjorde jag en slags båtringning, passande i sommartid och med dessa marina färger.


Tyg & mönster: Marinblå/vit randigt är återbruk, röd/vit randigt tyg kommer från Dollys, Odenplan. Mönstret har sin utgångspunkt i ett Ottobremönster. Halsringningen har jag klippt på frihand och sytt efter egen konstruktion.






Shorts


Ett par nya shorts slängdes ihop för att vi hade för få ombyten när det var varma dagar. Ville testa någon dekorsöm, men det gick sådär, så det blev olika mönster på fickorna.

Tyg & mönster: Tyget kommer från Dollys, Odenplan och mönstret är ur Ottobre 3/2009.


Tröja med puff


En molntröja till en tjej som fyllde 4 år. Den här fotades kring midnatt dagen innan den skulle ges bort i present, så kvaliteten är värre än vanligt...

Tyg & mönster: Tyget kommer från JNY Design och mönstret är ur Ottobre, 1/2008.

fredag 4 juni 2010

Spiderman


När jag köpte det här spidermantyget tänkte jag nederdel. Sonen har dock varje gång sagt tröja. Då tänkte jag om och hittade den här lösningen. Tröjan är sydd i trikåtyger + det vävda spidertyget. För att kunna få den över huvudet gjorde jag ett sprund. Sprundets infodring fick bli av spidertyget i ett helt stycke (ok), men sys så den hamnade på rätsidan. Det är alltså trikåtyg närmast kroppen helt och hållet. Oket är fastsytt vid axel, ärm och hals men hänger löst i nederkanten och är bara overlockat. Passade bra till motivet :-)

Halsringningen är bandkantad med det blåa tyget från tröjan, en ribbad jersey. Jag har förlängt ärmen från mönstret och smalnat av det lite närmast handleden. Tröjan är rymlig i nuläget, men det var tanken att den skulle ha god växtmån så den kan användas hela hösten också. Jag är jättenöjd med designen och färgkompositionen, den blev som jag tänkte mig. Det enda som kunde justeras är öppningen i halsen. Kanske blir det en knapp och ögla i sprundet om jag ids...

Tyg & mönster: Tyger från lokala butiker i Sthlm. Mönster, Ottobre 3/2009 mod. 24, stl 110.


Här är "spiderman" på kalas!