torsdag 4 augusti 2011

Årets solhatt


På våren och sommaren dyker alla möjliga härliga solhattar upp på bloggar runt om. I år lade jag märke till en variant som jag inte testat förrut. Har också läst ett och annat inlägg om misslyckade projekt med att få till storleken, vilket också är min erfarenhet.


Hur som helst så blev jag sugen på att testa, för att får man till denna modell, så är den snabbsydd i mitt tycke. Jag letade rätt på ett mönster på solhatt som bestod av fyra tårtbitar + brätte. Ritade av en tårtbit. Sedan förlängde tårtbiten lika långt som brättets bredd. För att veta hur vid nederdelen skulle bli mätte jag omkretsen på brättets ytterkant och delade det med 4. Där hade jag min mall.


Jag klippte till fyra delar och sydde snabbt ihop dem och testade. Den var alldeles för vid i ytterkanten. Då blev hatten liggandes och jag började med annat "roligare". Så har den fått vila lite och så nyligen klippte jag till de fyra bitar som blir insida/foder. Innan jag sydde ihop klippte jag bort ca 7 mm på varje sida och fasade in i sidsömmen lagom där "tårtbiten" började. Testade, och nu var vidden rätt ok. Jag slog till och justerade den andra hatten på samma sätt. Därefter sydde jag ihop dem till en enda. Den är alltså vändbar. Den här är helt liksidig. På huvudet är den lite väl djup, speciellt i nacken, där blev det nästa så att jag ville göra ett litet uppvik. Men lillen accepterade i alla fall att bära den, så jag har fått äkta livebilder som omväxling, se så busig han är!


Tyg & mönster: Tyget kommer från Tygverket och mönstret är baserat på solhatt ur Ottobre 3/2009.

7 kommentarer:

 1. Jättesnyggt!! Och smart uträknat.. kanske ska till att försöka på det jag me..
  Det är så härligt med solhattar!

  SvaraRadera
 2. Ojoj, vilken kvinna du är! Snickrar ihop en solhatt bara sådär. Och sååå snygg! För att inte tala om den lille godbiten som poserade så proffsigt. Ojojoj. Du kan få mina om jag får honom! :)

  SvaraRadera
 3. så sööt! Både mössan och barnet :-)

  SvaraRadera
 4. For en skjønn unge og solhatt!
  Ellen :)

  SvaraRadera
 5. supersøt! Både solhatt og gutt :D
  Og så digger jeg shortsen i forrige innlegg!
  sommerklem fra kaoz

  SvaraRadera
 6. Tycker den blev jättesnygg! Jag har också haft samma funderingar på att testa en sådan solhatt och hade tänkte gå till väga på samma sätt som du då jag inte heller har något mönster i den modellen. Fina bilder!

  SvaraRadera
 7. Så bra du är! Jag hade aldrig fått till en sådan hatt utan mönster. Har däremot en liknande retromodell som jag själv hade när jag var liten och som jag tänkt använda som mönster fast jag har inte riktigt kommit till skott denna sommaren...

  SvaraRadera