torsdag 25 augusti 2011

Vändbar skjorta i dubbelvävt tyg


Det här blev sommarens mest krävande sömnadsprojekt. Med ett dubbelvävt tyg ville jag nyttja den egenskapen och fick klura på hur jag skulle sy för att få den "likadan" fast "omvänt" på bägge sidor. Jag fullföljde det i slutändan inte fullt ut i nederkanten.


Inspiration till den här modellen är dels made by RAEs "Charlie Tunic" och en variant på Gynterskjorta med bla förlaga hos Retrostuff


Infodringen i halsen är sydd i dubbelt tyg, som fälls åt varsin sida. När dessa sedan skulle sys fast i ytterkanten blev det problem med att få dem mitt för varann. Den ena infodringen är klippt på skrå och den andra efter trådriktningen. Detta bidrog än mer till att de inte hade riktigt samma storlek. Jag valde att sy rullfåll på ena infodringen i ytterkanten och sy fast för hand, så att det inte skulle synas på andra sidan.


Ärmarna är bara avslutade med rullfåll, så att det blir så liksidigt som möjligt. Nederkanten på den här sidan av skjortan har en uppvikning, så den andra sidan syns.

ANDRA SIDAN


Här är den storrutiga sidan som bas. Den har en detalj i sidsprundet med den smårutiga sidan. Jag valde tygsnören att knyta med.


Mönstret till denna skjorta föll på en kortärmad skjorta. Jag förlängde bara med lite vägledning av en köpeskjorta. För att den skulle vara vändbar valde jag att sy alla sammanfogande sömmar med vändsöm. Valde därför det skjortmönster som hade minst svängda linjer.


Tyg & mönster: Tyget kommer från Swelogent och mönstret är ur Ottobre 3/2009.


DETALJER

Sidsprund


"Infodring" (på utsidan)Detaljbild vändsöm

Jag syr ihop smårutig sida mot smårutig sida med 4 mm sömsmån. Pressar och viker i sömmen och syr en ny raksöm med pressarfotens bredd. Sedan stickar jag ner sömmen från smårutiga sidan.


lördag 20 augusti 2011

Kjol m flikar


Den här kjolen tyckte jag var lite intressant när jag såg den i Sömnadsmagasinet. Jag ville dock inte ha en hellång kjol, så jag förkortade mönstret. Kjolen består av tre långa, lätt svängda våder nertill. De sticker ut i sidorna, och på så sätt så bildas det flikar. Jag och ändrade till två våder, som även gjordes lite smalare.


Bilden gör inte kjolen rättvisa. Kjolen gör sig inte så bra på provdockan, då det inte finns något som fyller ut efter höften och svart är ju svårt att återge. Jag har inte fått till någon livebild trots att jag använt den en hel del i sommar. Jag har fått flera positiva kommentarer, så den är nog snyggare live. Tråkigt nog råkade en flik fastna när jag tog på mig en sandal på väg hem från lekparken, ritsch så blev det en reva. Den är nu ihopsydd för hand...Förhoppningsvis fixar jag en livebild längre fram på några plagg tillsammans. Nu visar jag det jag har i datorn!

Tyg & mönster:
Tyget kommer från MG tyger och mönstret är Sömnadsmagasinet 03/2011

söndag 14 augusti 2011

Det bidde en ...


Det här påbörjades som en present till en tjej som skulle fylla 5 år. Jag tänkte att jag syr något av resttyger jag har hemma. Det lila randiga var det jag utgick från och fick komplettera med enfärgad creme, som jag också hade hemma, för att det skulle räcka. Tänkte att det får bli en singoalla. Då jag så sällan syr tjejkläder (barn) så hade jag inget beprövat mönster. Jag bläddrade i ottobre, och hittade ett som var uppsytt i vävt tyg. När jag ritade av mönstret såg jag att bredden skulle bara räcka om jag ritade efter stl 86. Så fick det bli, men längden blev efter stl 110.


När jag sytt ihop de fyra delarna var halsringningen gigantisk! Jag sydde smocksöm, helt enligt mönstret och det drog ihop sig bra. Men jag stod där frågande om denna verkligen skulle vara lämplig. Testade på mig för skojs skull, och den "funkade" på mig, som drar 42/44! Den blev aldrig färdigställd som present, och därmed blev den liggandes. Så i sommar tyckte jag att det var läge att "göra nåt av den". Så här såg den ut då på dockan. Aningen snäv vid stussen (på mig) och lite kort.


Efter olika idéer blev det slutligen så att jag gjorde varsin kil i sidan, ca 15 cm bred i basen och så långt som det gick för att få ut två stycken så att ränderna passade (ca 20 cm hög). Sedan blev det rullfåll nertill och tre rader smock som håller åt på höften. Det blev en helt ok lösning och jag har använt den en hel del på dagarna i lekparken.

Tyg & mönster: Tygerna kommer från MG tyger och mönstret är Ottobre 1/2010 mod. 11

måndag 8 augusti 2011

Äntligen ett linne


Det är så mycket på "vill göra" listan, linnen bla. Storebror har några linnen som började vara för små. Visste att jag hade ett utprintat ottobremönster hemma. Så har jag äntligen kommit till skott. (Jag ligger efter med bloggandet, så det är inte riktigt lika illa som det kan tyckas.) Det är gratis och kan laddas hem här. Tyget kommer från stoff och stil.


Vill också passa på att tacka för alla kommentarer som jag får. Det är alltid kul att läsa. För egen del har jag har nu i flera veckor haft problem med att kommentera hos vissa (blir utloggad), och väljer då anonymt och skriver min signatur, om någon undrar varför...

torsdag 4 augusti 2011

Årets solhatt


På våren och sommaren dyker alla möjliga härliga solhattar upp på bloggar runt om. I år lade jag märke till en variant som jag inte testat förrut. Har också läst ett och annat inlägg om misslyckade projekt med att få till storleken, vilket också är min erfarenhet.


Hur som helst så blev jag sugen på att testa, för att får man till denna modell, så är den snabbsydd i mitt tycke. Jag letade rätt på ett mönster på solhatt som bestod av fyra tårtbitar + brätte. Ritade av en tårtbit. Sedan förlängde tårtbiten lika långt som brättets bredd. För att veta hur vid nederdelen skulle bli mätte jag omkretsen på brättets ytterkant och delade det med 4. Där hade jag min mall.


Jag klippte till fyra delar och sydde snabbt ihop dem och testade. Den var alldeles för vid i ytterkanten. Då blev hatten liggandes och jag började med annat "roligare". Så har den fått vila lite och så nyligen klippte jag till de fyra bitar som blir insida/foder. Innan jag sydde ihop klippte jag bort ca 7 mm på varje sida och fasade in i sidsömmen lagom där "tårtbiten" började. Testade, och nu var vidden rätt ok. Jag slog till och justerade den andra hatten på samma sätt. Därefter sydde jag ihop dem till en enda. Den är alltså vändbar. Den här är helt liksidig. På huvudet är den lite väl djup, speciellt i nacken, där blev det nästa så att jag ville göra ett litet uppvik. Men lillen accepterade i alla fall att bära den, så jag har fått äkta livebilder som omväxling, se så busig han är!


Tyg & mönster: Tyget kommer från Tygverket och mönstret är baserat på solhatt ur Ottobre 3/2009.