söndag 25 april 2010

Lila i vårutmaningen


Här är äntligen något sytt! Det blev en hektisk start för mig när jag kom tillbaka från påskledigheten. Jag var på en anställningsintervju på måndagen, fick klartecken om jobbet direkt på intervjun och började dagen efter. Därför har det inte funnits utrymme för så mycket sytid. Dessutom jobbade maken hela förra helgen och även denna helg, så tiden har varit än mer knapp. Det kommer att märkas både på bloggen och i kommentarerna hos er att det blir glesare, men så är läget.

Det här är mitt första lila plagg i vårutmaningen. Toppen är med raglanärm, och halsringningen är sydd av tröjtyget som en slags bandkantning. Istället för att sy med tvillingnål sydde jag en raksöm i skarven mellan tröja och halskant. Ärmarna är i 3/4 längd. Omarbetningen från vanlig ärm till raglan blev jag inte nöjd med. Inga fler tröjor efter detta mönster, men jag tror att jag kommer att använda toppen rätt flitigt i alla fall.

Tyg & Mönster: Tyget är en viskos/lycra och kommer från MG-tyger. Mönstret är ett omarbetat Ottobremönster 2/2007.

söndag 11 april 2010

Inget sytt men lite nytt...


Nu är jag hemma igen efter 10 dagars vistelse hos mina föräldrar i Örnsköldsvik. Först var det bröllop där uppe, sedan fick maken återvända för att jobba medan jag och barnen stannade tills idag, då vi återvände. Med mig hem fick jag dessa saker. Provdockan som är min, har varit inhyst där i 20 år. Nu har hon fått flytta tillbaka till mig.


Jag har saknat en liten strykbräda, och tänkte spana in om jag hittade någon på second hand. Men snällaste mamma gav mig sin egen, som även fick nytt tyg innan avfärd.


Dessa mönster är också från mammas lådor, som kanske kan komma till användning. Kul att det fanns ett singoalla mönster, det är det hetaste av dessa just nu.


På second hand hittade jag 10 nya mönster. Herr, dam och barnmönster. Saknar herr mönster och kommer använda dessa främst som utgångspunkt och sedan modifiera efter behag. Av dam mönstren fastnade jag främst för mönstret i mitten, får se om det kan bli något med inspiration från den. Storlekarna varierar och behöver ju graderas upp först!


Slutligen några barnmönster. Vet inte om jag kommer att använda något av dessa just nu, men är ett fint komplement i mönsterbanken. Jag är mest sugen på byxmönstret, överst till vänster. Fin inspiration är dessa hur som helst :-)

torsdag 1 april 2010

Festset, vårutmaningen


Nu är miniprojektet klart. Det är ett bidrag i vårutmaningen, som består av en klänning, bolero och väska som jag ska bära på påskafton. Min väninna gifter sig och jag ska vara toastmadam/värdinna. Klädseln är valfri.


Klänningen
Jag har i princip alltid utgått från ett mönster när jag syr kläder. Men oftast blir det en rad ändringar längs vägen. Så även denna gång. Mönstret till klänningen hittade jag i Knip mode. Den påminde mycket om en klänning från Ottobre, som kom ut i februari i år. Jag gillade egentligen Ottobre klänningen mer, men å andra sidan var det fler mönster i denna tidning som jag blev intresserad av att sy. Valde att därför göra vissa egna justeringar. Kjolen skulle få mer klockad form. Midjebandet var alldeles för brett för min smak, så det justerades också, från 12 cm till 6 cm. Halsringningen ändrades från rundad till lite hjärtformad.

När klänningen sedan började ta sin form, var inte passformen helt tillfredsställande. Midjan kom för långt ner, och kjolvecket mitt fram var djupare än de på sidorna, enligt mönstret. Jag gillade inte riktigt det. Det blev till att korta fram- och bakstycke med 2 cm samt att göra vecken lika djupa, blev bättre. Sedan ville jag sy in något i midjan. Dilemmat är ju att blixtlåset ska sitta i ena sidan. Sydde in lite grann, och klippte bort motsvarande på andra sidan innan blixtlåset syddes fast.

Gruvade mig lite för att sy ihop klänningen med fodret. Beskrivningen var ju på tyska dessutom. Körde på tipsen jag fann hos Gekko + sysidan istället. Det blev rätt på en gång, men lite pilligt var det med ärmhålen. Efter justeringar i sidsömmen på kjolen och efter att ha kortat kjolens längd med 2,5 cm ansåg jag mig färdigjusterad.

Allt är sytt på den vanliga symaskinen förutom nederkanten på klänningen. Den har en overlockad kant. Sedan fållade jag med blindsömspressarfoten.

Tyg & mönster: Tyget är en tryckt bomullssatin och kommer från Tygverket, Sthlm. Mönstret kommer från Knip mode, vår 2010.


Boleron
Jag har varvat sömnaden av dessa två plagg. När jag kommit till ett moment med huvudbry har jag växlat över till det andra. Sedan har jag kört fast på båda ställena, och peppade då upp sig med att sy något till barnen. Sedan var det bara till att ta tag i surdegarna igen.

Sydde fodret först till denna, för att testa mönstret. Märkte på en gång att den var för vid i midjan, men att jag behövde vidden över bysten. Beslutade mig för att köra på med denna storlek. Justerade 4 cm totalt i midjan. Upplevde att denna också kändes lite lång i livet, så den kortades också på livlängden med 1,5 cm. Den här boleron är också helfodrad, och det är ju alltid lite trixit. Enligt beskrivningen så sys sidsömmarna ihop sist. Det blir ju lite svårt med provningen av plagget då. Det blev ju till att nåla ihop för att se hur det tog sig ut. Gillade inte hur knäppningen blev. Såg inte ut så på fotot. Justerade framkanten, så den rundades av lite tidigare. Mer av klänningen tittade då fram. Det blev bättre och jag finslipade på rundningen. När det bara återstod att sy knapphål och knapp, och jag funderade på hur många knappar det skulle vara så ledde det fram till att jag vek kanten utåt som ett kavajslag. Sedan växte tanken på att skippa knapparna. Det fick bli en hyska för att hålla ihop den istället. Gillade denna tvära vändning, men skulle egentligen ha behövt pressa på en större bit mellanlägg för finare finish på ”slaget”.

Tyg & mönster: Tyget är en slags ripsrandig kvalitet och är köpt hos Tygverket, Sthlm. Mönstret är från Burda 1995.


Väskan
Väskan är sydd av tygerna till dressen. Mönstret är ett gratis mönster härifrån. Jag sydde den mindre storleken av väska och lade till några detaljer. Jag ville ha en ficka med blixtlås så man kan ha en säker förvaring, tex kontokort. Sedan gillar jag att kunna hänga väskan på axeln, så jag lade till ett axelband. Det kan antingen vikas ihop och bli en kuvertväska eller fällas ut.


Det är första gången jag gör min egna passpoal med snodd inuti. Det var inte så svårt, jag har en speciell pressarfot för ändamålet. Mellanlägget har bra stadga, men blev knöligt vid sista momentet när hela väskan skulle vrängas ut genom ett mindre hål. Har ni några tips på bra mellanlägg till sånt här?