söndag 31 januari 2010

Hello Kitty


Just nu är vår kamera på vift. Får tillbaka den till helgen. Visar istället tidigare alster. Här är några plagg som blivit presenter. Jag har ju själv inga flickor, så dessa har hamnat hos kompisars barn. Den till vänster är en klänning med kuvertöppning. Den applikationen syddes med min gamla symaskin, som egentligen bara har tre lägen för sick-sack. Mixtrade så gott det gick, men den duger inte för ett sådant moment. Kul var i alla fall den 3-dimensionella delen med rosetten. Nästa plagg fick bli en tunika med påpressbar applikation, köpt på HM. Båda två har rullfåll nertill. Det finns en tredje tunika liknande dessa, som aldrig hann fotas innan den blev en present i sista minuten.

Tyget kommer från Swelogent, och mönstret till klänningen är egenritat. Tunikan är bara en utställd tröja från något ottobre mönster.

söndag 24 januari 2010

SöndagsklänningDen här klänningen skulle ha blivit klar för en månad sedan. Det var min "julklänning". Den som skulle användas under julhelgerna. Den blev klar så när som på smockrynkningen under bysten. Den gjorde jag idag.

Mönstret kommer från Allt om Handarbete 03/2008, och är en tunikamodell som jag har förlängt och lagt till en volang nertill. Jag har använt rullfåll på båda långsidor av volangen. Smock sydde jag för första gången och gick helt problemfritt. Tyget är köpt i den lokala tygaffären.

fredag 22 januari 2010

Fuskolle


Lillebror skolas in på förskolan just nu. Idag skulle de delta på uteleken. Tänkte att det vore bra med en fuskolle. Storebror har ju en köpt sådan olle, med fleecebaksida och stickad akrylkrage och stickad framsida. Jag tänkte byta ut det stickade materialet mot en interlocktrikå och en ribbad mudd. Jag hade lite bitar av Nalle Puh tyget och en muddtrikå som är väldigt "lös", som jag tyckte kunde passa för det här ändamålet. Baksidan blev även här av fleece. Klippte med utgångspunkt från den fuskolle vi hade, men gjorde ringningen utifrån ett tröjmönster som används till lillebror. Det blev en bra passform som funkade bra att trä över huvudet. Nu är han redo för utelek!

onsdag 20 januari 2010

Vårutmaningen, nr 1


Det här tyget blev först ut att förvandlas i "vårutmaning 2010" som Tokigt å Likt startat. Tyget var en stuv jag hittade på Syfestivalen i höstas hos MG tyger. Jag har ju inga döttrar, men blev så förtjust i tyget att det fick åka med. Väl hemma tänkte jag att varför inte sy till mig själv, den enda "tjejen" i huset. Tyget var lite för kort för att räcka till en knälång kjol. Men tänkte att om jag hittade en enfärgad brun manchester ton i ton till besparingen så kan det bli nåt. Det hittade jag hos Sundbybergs Textilcentrum. Mönstret är från Ottobre 2/2006. Inga ändringar mer än några cm på längden, för sen var tyget slut.


Så här ser den ut framifrån. Färgskillnaden på de olika tygerna ser större ut på bilden än i verkligheten.


Lite från sidan. Här har jag en nyinköpt polo som fångar upp en av accentfärgerna i tyget på kjolen.


Här har vi en komplett ensemble. Koftan är den från något inlägg längre ner. Den kan man ju drapera på flera olika sätt, här är en variant.

fredag 15 januari 2010

Stjärna


Den här tröjan har varit delvis utklippt minst ett halvår. Kände att snart är våren i antågande, så ska den hinna användas innan den är urväxt gäller det att sätta fart. Tygerna har jag hittat som stuvar på Dollys vid Odenplan. Det är min tredje applikation jag gör, och den första på den här symaskinen. Jag blev nöjd med applikationen. Mönstret kommer från Allt om Handarbete, men något modifierat.

torsdag 14 januari 2010

Kofta
Jag har en favoritkofta som är "sydd" av ett stickat tyg. Det är i princip två stora rektanglar som sytts ihop, och på dessa ärmar fastsydda. Har funderat på att sy en liknande, om jag hittade nåt liknande stickat tyg i annan färg. Det gjorde jag för ett tag sedan. Måttade efter den jag hade och sydde. Några justeringar blev det, för tyget uppförde sig annorlunda än originalet. Tyget är köpt på Pallinis tyger, Rinkeby.

Lila till migHar haft flera parallella projekt på gång till mig. Saknade bra tråd till stickningar till flera av plaggen jag arbetar med, så jag beställde ett gäng hos Bibbis Textil. Alla små moment har gjort att det dragit ut på tiden. Men snart ramlar de in klara, hoppas jag!

Den här tröjan är till mig. Den är sydd efter ett mönster från Ottobre. Tyget är från en lokal tygaffär, Pallinis tyger i Rinkeby. Det är en härlig viskos med lite elastan i. Den material kombinationen passar mig utmärkt.


Det har inte gått friktionsfrit med sprundet och kragen. Är inte helt nöjd med finliret trots en hel del sprättande. Tror dock att den kommer att användas flitigt!

tisdag 5 januari 2010

Nya byxorÄntligen har något av det jag påbörjat blivit avslutat. Här är ett par velourbyxor med fickor men utan sidsöm. Fick inspirationen till dessa under hösten av någon annan bloggare (minns inte vem) som klurat ut en lösning på fickorna. Jag har tagit några bilder på hur jag gjorde under processen, som jag tänkte lägga ut: en steg-för-steg beskrivning.

Tyget kommer från MG tyger, och mönstret är ett egen justerat från Allt om Handarbete.