lördag 24 juli 2010

Blått och lime


Den här T-shirten är till min man. Han ville ha någon sommartröja också, så detta tyg inhandlades på syfestivalen i våras för det ändamålet. Han har fått en likadan som visas här. Den här blev klar för ett tag sedan och jag tänkte vänta tills jag fått en livebild. Det har ännu inte blivit av, så jag visar den på galge tills vidare.

Byxa i förändring


Den här byxan syddes förra sommaren till lillebror. Det var första gången jag sydde fast resåren i tyget, vek ner och sydde fast med tvillingsöm. Jag fick erfara att resåren töjde sig så den blev för vid. Orkade inte sprätta....


... så storebror fick pröva. De var ju för korta, så de blev knappt använda...


... tills i våras då lillebror vuxit i dem i midjan, men ur dem på längden. Jag sydde om dem nertill med denna mudd. Dessa passar jättebra i färg till "skogen-tröjan".

torsdag 15 juli 2010

Bermudas i jeanstyg


Mönstret till de här bermudas shortsen är en ny byxfavorit här. Jag använder mönstret till bägge sönerna (samma storlek alltså). Jag bara varierar längden, beroende på användning och person.


De är sydda till storebror, som visar dem här. Byxor som täcker knät, men lite luftigare än full längd.


Nästa dag ville inte ägaren använda dem, och då fick lillebror bära dem. De blev då så gott som full längd.

Tyg & mönster: Tyget kommer från Ohlssons och mönstret är från Ottobre 3/2009.

torsdag 8 juli 2010

Tunika


Den här tunikan passade på en gång. Här syns en detaljbild av ryggen. Inga justeringar under sömnaden. Överraskad och glad blev jag, för nu har jag kanske knäckt koden till massa nya mönster!!! Det är nämligen så att jag har graderat upp ett flickmönster stl. 170 på bredden enbart. Tänk att det passade. Jag ska testa fler flickmodeller från Ottobre nu.


Här är en helbild av baksidan, kul med lite pyntat där också som omväxling.


Så här ser den ut på framsidan. Den har smockade partier som sys mot ett litet ok. Den klockar ut lite sedan vilket ger en härlig rörelsevidd. Nertill en enfärgad bård som sys med rullfåll, som sträcks för extra vågig kant.


Tyg & mönster: Tygerna är av viskos/lycra och det mönstrade kommer från Ohlssons tyger och det enfärgade från MG-tyger. Mönstret är från Ottobre 3/2009.


En live bild som är tagen med självutlösaren, orkade inte vänta tills maken kunde ta en bild....

fredag 2 juli 2010

Figurformad singoallaklänning - prototyp


Jag har grunnat länge på en klänning som jag fick inspiration ifrån Fru-jansen. Det var länge sedan. Hon syr efter eget mönster, och så har det fått bli för mig med. Jag har utgått från två olika mönster. Det ena, en klänning avskuren under bysten. Därifrån tog jag kjolvåderna. Det andra, var livet till klänningen jag sydde till bröllopet. Det är i vävt tyg, men jag visste att det passade mig rätt väl.

Livet har sedan genomgått stora förändringar. Först gjordes det om till raglanskärning (utan att testas). Sedan var det till att lägga till för rynkningen i halsen. Testa ville jag ju göra i något skräptyg. Det här var vad som fanns hemma. Då det mönstrade inte räckte till alla delar blev det vinröda ärmar och även livet bak. Kjolen blev inte längre än så här, så då lade jag till en bård i nederkanten. Ville då fånga upp den vinröda kanten upptill, och gjorde kanalen med det vinröda som fick titta fram.


Några justeringar har jag gjort. Kortat livet där bak. Ärmen formades om i nederkanten. Till nästa gång blir det ytterligare justeringar, bla ärmen. Lite mindre rynkor. Vidden på bakstycket i midjan ska också justeras. Sen blir det till att variera längd och tygkombinationer. Det kommer flera, för jag blev så pass nöjd att arbeta vidare med denna prototyp!