söndag 3 oktober 2010

Målgång del 1, höstutmaningen


Efter en segstartad sömnad under hösten är jag nu klar med ett plagg till mig, och som ingår i höstutmaningen 2010. Tyget inhandlades på syfestivalen i våras, men är ett tyg som funkar bra även denna årstid. Att det skulle bli en tunika var tanken, men jag hade inget specifikt mönster. Köpte även enfärgat lila tyg för att kunna matcha, men det blev många turer innan slutresultatet, så den är ytterst lite använd i detta plagg.


Under sensommaren landade idén. Det var den här tunikan som fick bli utgångspunkten. Än en gång ett barnmönster som jag graderat. Därefter har jag gjort otaliga ändringar. Först några avsiktliga och därefter justeringar för att saker och ting inte blev som jag tänkt.

Bilden är från Ottobre Design

Jag omarbetade fram- och bakstycke till att ha tre ihop rynkade partier, som syddes ihop med den fjärde, nedre delen under bysten. Rynket skapades med hjälp av 6 mm resårband. Ärmens övre parti breddades för att få rynk på ärmkullen. Ett resårband syddes också ovanför armvecket för att få en slags avskärning. Tanken var att den sedan skulle ha samma pös i nederkant som förlagan. Men ärmen blev lite för lång och pöset såg bara misslyckat ut så jag klippte bort muddremsan. Då råkade det bli ett litet extra hack på ovansidan på ena ärmen så något behövde göras. Jag gillade bättre att låta ärmen vara öppen och lite trumpetliknande. Jag förkortade bara ärmarna där hacket hamnat och då de var för långa blev det bara lagom längd på den.

När fram och bakstycken var ihopsydda kom midjeavskärningen för långt ner. Då det varit mycket meck med resårerna, valde jag att korta vid axelsömmen, 3,5 cm. Det gjorde att halsringningen måste ringas ur och likaså ärmhålorna. Fick samtidigt parera med dessa resårer så det blev mycket klippt på en höft. Halsringningen har också varit ett par turer med, då de behövde rynkas för att hålla in allt tyg. Jag provade med smockresår, vilket såg ut att kunna vara en lösning. Ringningen var dock för grund och jag ville inte kapa vid resåravskärningen. Funderingar med en lila tygremsa provades hit och dit, innan den slutligen hamnade på insidan som en liten dekorativ effekt.


Nu har jag fått ihop den och jag känner mig nöjd med resultatet, men tänker aldrig mer denna modell, just för allt trixande! Funderar på en asseccoar av det lila tyget istället. Har i övrigt ingen tydlig idé på vad nästa plagg ska bli.

Tyg & mönster: Tygen är i viskos/lycra och kommer från MG tyger. Mönstret har haft sin utgångspunkt i Ottobre 1/2010.

15 kommentarer:

 1. Härligt tyg på din tunika. Jag sneglade på det tyget i somras, men jag är inte grön. Du har jobbat en hel del med modellen förstår jag och slutresultatet blev strålande. Ska bli kul att se fortsättningen.

  SvaraRadera
 2. Å den blev ju jättefin! Så mycket snyggare på dig än på dockan också! du passar verkligen i den! Väl värt jobbet tycker jag.

  SvaraRadera
 3. Verkligen läckert! Och roligt när du låter fotografera dig själv i plagget, för det säger så mycket mer än på en provdocka.
  Nyfiken på vad nästa plagg blir!

  SvaraRadera
 4. Vilken färgkick. Det kan ju behövas nu på hösten. Försöker få igång tankarna mot vad jag vill sy i höst. Har inte haft någon inspiration men inser nu när jag är i Sverige att jag verkligen behöver höstkläder. Planering pågår. =)

  SvaraRadera
 5. Jättefin! Så härliga färger! Jag har så mycket som jag vill göra men jag kommer ingen vart.

  SvaraRadera
 6. Wow! Vad duktig du är som kommer till skott. Vilket jobb - men vad fin den blev! Bra att du visade bild på dig själv för det går inte riktigt att se hur fin den är på dockan - men på dig syns det!

  SvaraRadera
 7. Underbar! Passar dig jättebra. Har lite svårt att se att du utgått från just det mönstret men efter alla ändringar så är det så klart inte mycket kvar av urspungsmönstret:) Förstår att det måste ha varit massor med jobb men snygg blev den.

  SvaraRadera
 8. Toppenfin tunika. Vilket jobb du lagt ner, med ändringar av ursprungsmönstret. Och så allt tänk. Tyget är härligt.

  SvaraRadera
 9. Kan tänka mig att du är ganska envis och bra på att klura ut lösningar på problem. Goda egenskaper! Tunikan blev urläcker och sitter jättefint på, du ska vara mycket nöjd! Tillsammans med jeansen blir du riktigt snygg i höst!

  SvaraRadera
 10. Likte den veldig godt. Nydelige stoff! :)

  SvaraRadera
 11. Livebilden med tunikan var jättefin! Den sitter perfekt på dig!

  SvaraRadera
 12. Stilig!!! Og så fin den er til deg=D

  SvaraRadera
 13. vilket jobb du gjort, är jätteimponerad! häftigt tyg!

  SvaraRadera