söndag 31 juli 2011

Shorts


Ett par shorts till mig. Har gillat shorts med rundade hörn och bandkantat nederkant och som löper med sidsömmen. Nu blev det äntligen av att testa det. Det tog en hel del tid med just det momentet då jag sydde det på min "vanliga" symaskin. Då drömmer man om att ha en cover med bandkantare...


Här en detaljbild (suddig) men för att åskådliggöra hur det ser ut från sidan.


Och så lite live, även om det bär emot...


Tyg & mönster: Tyget kommer från Swelogent och mönstret är Almedahls "underkläder" (shorts) som jag förlängt med 10 cm.

tisdag 26 juli 2011

Påfyllning av byxor


Varvar sömnaden med påfyllning av byxor, då flertalet ser lite urväxta ut. Ja, eftersom lillen inte så gärna har annat än velourmuddisar helst, är det här ett försök att få en skön byxa, men med någon fler detalj och funktion.


Därför blev det ett par byxor med mudd nertill, fuskgylf, fickor och resårlinning. Byxorna är medvetet väl långa, så de håller ett tag.


Tyget är ett trikåtyg med jeanslook köpt på Ohlssons. Mönstret blev den här gången samma mönster jag har använt till alla shorts, som jag bara förlängde (Ottobre 3/2009). Jag är lite lat att rita av nya mönster, så ofta förlänger jag bara ett jag vet funkar. Just det här blev kanske lite väl fluffig i den här modellvarianten. Det är inte originalfickan, utan jag ville testa den här varianten i sidan. Det är en vanligt förekommande ficka på allehanda bloggar, men som jag själv aldrig tidigare sytt. Det var nog inte sista gången!

torsdag 21 juli 2011

My man!


Här är en komplett hemsydd outfit till min man. Tröjan är den senast sydda, och visas tillsammans med bermudasbyxorna jag bloggat om här.


Materialet är viskosejersey från MG tyger och sydd med V-ringning, som han alltid önskar sig. Detta är ännu en randig tröja till honom, men denna gång med raglanskärning. De tidigare han fått är den här blå/lime randiga och den här svart/röd randiga.


Många plagg har en liten historia om hur den blev till, så även denna. Jag skulle pröva ett nytt mönster och trodde att det skulle gå smärtfritt. En t-tröja m raglanskärning. Mönstret kommer från Almedahls (skolmönster som jag lånat över sommaren). Hade en enfärgad interlock som matchade och skulle få bli ärmar. Provade på mig själv innan jag började med kantning av halsringning. Den kändes bara så "avig". Suckade djupt och insåg att här måste något drastiskt göras. Storleken jag valde var baserad på vidden på mitt vanliga tröjmönster till honom. Detta motsvarade stl 160. Mönstret är nog avsett som en lösare modell, men jag ville ha en slim fit modell och där krockade det med skärningen på ärmen, som kändes snäv och instängd.


Efter någon dag kom jag på att jag hade ett raglanmönster (dam) som jag tyckte var ledig i modellen. Jag provade den tröjan för att känna skillnaden, mycket mer bekväm var den. Jämförde mönstren, och hade tur att vidden var rätt lika och jag skulle kunna klippa livet efter det mönstret utan att det fattades tyg. Så fick det bli helt nya ärmar av det nya mönstret, och den här gången blev det av samma tyg som i livet. Kantade med singlejersey i halsen och mudd i ärmsluten.Här är tröjan innan jag gjorde ändringarna. Det enfärgade är en interlock från e-slöjd. Detta mönster passar inte till min man!

söndag 10 juli 2011

Chambray åt alla


I sommar kommer vi i familjen att ha samma tyg i ett par av våra plagg. Chambray tex. Här visas ett par shorts resp. ett par byxor till sönerna, samma tyg som i mina byxor i föregående inlägg. Shortsen var de första som blev sydda, och även använda innan första fotot (man ser lite mörkare fläckar...)


Jag prövade en för mig ny variant på ficka. Inspirationen fick jag av Kånkarong. Kanta med mudd och bara sy fast fickpåsen mot frambyxan. Det var enkelt att bara följa den runda kanten (syddes från avigsidan).Lilleman

Lillen vägrar att ha shorts och de flesta byxor är på gränsen för små. Dessa blev därför till på dryga halvtimmen för att råda bot på det en sommardag. Ville att han i alla fall skulle få ett par tunna, lite svalare byxor. Chansade på ett muddbyxemönster som bestod av en enda del. Lade till för resår, längre ben och lite mer vidd, då det är ett vävt tyg. Inget supermönster, inga detaljer, bara en gylfstickning för att se vad som är fram. Det blev ett ok ombyte. Sedan var det inte lätt att få på honom dem, han vill helst ha velourbyxor...


Tyg & mönster: Tyget är chambray och kommer från Tygverket, mönstren är från Ottobre.

tisdag 5 juli 2011

Kors i taket - byxor till mig (och en top)

Framifrån

Så äntligen har jag lyckats med att sy ett par byxor till mig! Räknar lite lätt att det måste vara ca 9 år sedan jag sydde mig ett par byxor. Det är ju mest överdelar jag producerat, men även klänning och kjol de senaste två åren. Byxor har jag sytt, men inte till mig. Dels trivs jag väldigt bra i jeans, det köper jag i butik. Sedan tycker jag att det är svårare att känna för en modell och samtidigt hitta lämpligt tyg. Men jag hade ett par haremsbyxor som köptes för drygt två år sedan, som jag gillade mycket. Sedan fick de en reva. Dessa har jag funderat på om jag skulle klippa sönder och använda till mönster, eller om jag skulle lappa och fortsätta använda. Jag har även spanat på olika mönster på haremsbyxor, men sett att skärningen inte är lik mina beprövade byxor, och känt att de inte motsvarar vad jag önskar.

Bakifrån

Så någon vecka innan skolavslutningen fattade jag beslutet att rita upp ett eget mönster genom att ta mått på byxan. Mönstret blev klart på helgen, på måndagmorgon hann jag klippa ut delarna innan jag åkte till jobbet och när jag kom hem sydde jag klart byxorna, stupade i säng. På tisdagmorgon var det avslutning. Dessa byxor bar jag, som passar fint med min senaste singoalla, som blev min examensklädsel. Inget hann ju fastna på bild förstås.

Tyg och mönster: Tyget är ett chambray från Tygverket och mönstret är en avritad byxa från Vero Moda.

Pingvintop


I samma tyg som sönernas senaste t-shirts har jag sytt en top till mig, som passar fint med byxorna. Än en gång har jag ritat av ett befintligt plagg hemma. Jag ville variera mig och har bla hämtat inspiration av JuMel, som sytt så fina pinvintröjor till dottern. Även hon hade ritat av en köpetröja, så då kunde väl jag göra likadant. Några justeringar gjorde jag när jag ritade, men även sedan vid sömnaden. För att nyttja tygbredden effektivt lät jag längden på ärmarna styras av tygbredden (hela framstycket och ena halvan av bakstycket). Resultatet blev att de slutade just i ärmvecket, och det kändes inte bekvämt att sätta resår som köpeförlagan hade. Jag sydde istället i resårband på fyra ställen i ärmslutet, så att det rynkar ihop sig. Ärmen hamnar då strax över armvecket. Det blev en bekväm lösning, kanske inte den snyggaste.


Här är setet tillsammans på provdockan (som är lite smalare än jag).

Tyg & mönster: Tyget är en singlejersey och kommer från Stoff och Stil och mönstret är en avritad top från Gina Tricot.


Här kommer slutligen en livebild. Byxorna är använda och tvättade en vända redan. Lilleskrutt ville vara med, så då blev det så...

Mer finns färdigsytt, men inläggen kommer lite hur som, delvis beroende på hurvida det är fotat eller ej :-)

söndag 3 juli 2011

FO = Finished Object


Så blev dessa byxor (shorts) klara. De blev liggandes som ett UFO (unfinshed object) när jag stötte på patrull i slutet av sommaren 2010. Det var bara att sy i knapp och knapphål och sy fast hällor och fålla byxbenen kvar. Då upptäcktes att de var för grunda i grenen. Byxorna är till maken och mönstret jag använt är en barnmodell i stl 170. I midjan skulle det även vara en mudd som stack fram, se skiss. Den skippade jag och tänkte inte på ev. konsekvenser.


Den lösning jag klurat ut var att vika ut linningen och göra den dubbelt så bred. Men passformen var inget vidare, utan insåg att den måste formas, tex genom att sy inprovningar mitt bak och i sidorna. Där blev motståndet för stort. Hade knappt något tyg kvar att göra insidan av linningen. Då jag lagt ner så mycket tid på detaljer, riktig gylf enligt beskrivning och stickningar mm ville jag att de skulle bli använda. Därför har det skarvats och fixats för att få till denna vecka. Det fick bli färre hällor och dubbla knappar jmf med modellen, men det blev bra till sist!

Tyg och mönster: Viskos/lin från Ohlssons tyger och mönster från Ottobre 3/2009.

Hoppas på en livebild snart och då kanske med en matchande tröja. Har ritat av ett nytt mönster med raglan som ska testas.